viernes, 29 de enero de 2016

LA FONT DE LA ROSALIA
---------------------------------------
Despres de molts anys trepitjant Collserola i les seves FONTS , tinc el plaer de donar-vos a coneixer una font que vaig descobrir, o millor dit, re-descobrir  a l estiu de 2003, concretament el 27 de juliol de 2003 despres de cinc mesos d investigacio i amb l ajuda inicial de la meva mare i posteriorment del meu pare que la arranjar consecutivament els seguets mesos i anys posterior fins avui en dia.
Tot va començar un dia com d altres cuand anavem per Collserola amb el llbre de fonts d en Xavier Coll i vam decidir anar al "Coll d en Blau " a buscar aquesta font.
Vam preguntar a la dona del Sr. Juan del bar TALISMAN II, a Les Planes, a Sant Cugat i ens va dir que estava just a sota la creu d en Blau i que ella anava de jove a buscar aigua pero que portava mes de 20 anys perduda.
I com experts exploradors i fontaires van reseguir torrents i rieres fins trobar un raig d aigua que debia sortir d algun lloc.Haviem trobat la font. Totalment emboscada i de molt dificil acces .
Documents que en parlavem hi havia d en :
Jose Maria Riutort (1946) . "Al lado opuesto de la estacion de Las Planas,principia un camino de herradura que conduce a un valle poblado de abundante vegetacion en la que predominan los pinares.Al llegar a una bifurcacion de camino, se toma el de la izquierda que va ganando el desnivel con acentuada cuesta, hasta alcanzar el desfiladero conocido por "La Creu d en Blau" cerca del cual se halla la fuente de la Rosalia,situada en un lugar agradable, en el fondo de un valle, con agua abundante y fresca.
En 1860 era lugar frecuentadisimo.En dicho año cayo, durante una tempestad,un rayo en dicho paraje,causando algunos desperfectos.".
En Xavier Coll (1950): TORRENT DE CAN CORTES O DE CAN BOVA."De la estacion de Les Planes, por sobre Can Rectoret, se alcanza una carretera de tercer orden que llega cerca del Coll d en Blau, para seguir hasta este lugar por un camino que es el antiguo de Vallvidrera a Sant Cugat.
En el barranco N.  del mencionado Coll d en Blau, en dos plataformas superpuestas,de bien acondicionados muros, se hallan las captaciones.En la inferior mana la fuente, con aguas buenas y abundantes.Unas encinas precisan mas su situacion entre los pinos. "

I aixi la vam trobar :










L aspecte general de la font amb les dues deus d aigua i les seves mines era aixi :



I Jo :


Era un lloc fantastic i d una exuberant vegetacio que amb la seva descoberta i obertura de les seves mines es va anar deteriorant fins avui en dia com podem veure en aquestes fotos :
Els porcs senglars han fet la resta.





Una FONT que cal recuperar on fins i tot hi havia un projecte de restauracio l any 2013 i que mai s ha portat a terme.
Com a curiositat explicarem que aquest 2016, el mes sec dels ultims 110 anys aquestes fonts rajen totes dues.Una meravella.
RECUPEREM LA FONT DE LA ROSALIA!!!!!!!!!!!

5 comentarios:



  1. Gracias por la información!!!!!!

    ResponderEliminar
  2. A ti José Antonio por interesarte por las fuentes

    ResponderEliminar
  3. Hola, Dany, disculpa que ho faci anònim, per que no m'agrada gaire l'internet, vull contactar amb tu per email, i per descomptat donar-te moltes gràcies per la descoberta, jo vull implicar-me com tu en netejar/recuperar fonts, sobretot aquesta! amb les pluges d'ahir, segur que tot estarà més maco.

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies, Dany,

    ResponderEliminar