sábado, 5 de septiembre de 2015

LES FONTS DE QUINTA JUANA
---------------------------------------------
Quinta Juana, Villa Juana,Can Miralles o actualment Vil-la Joana  i que  l any 2016 sera Casa Verdaguer de la Lietratura es un edifici unifamiliar format per diversos cossos amb planta baixa i dos pisos  de 607.166 metres cuadrats de terreny.
Contruit el 1708 i conegut com a Mas Ferrer degut al seu propietari Pere Ferrer i Badia.
Cap al 1850 el va comprar la familia Miralles on mes tard va ser hi propietat del que fou el gran alcalde de Sarria als anys 1879-1883/1885-1893/1895-1898/1899-1902 Don Ramon Miralles Vilalta (1841-1909).
Casat al 1865 amb Joana Farran i Catarineu que li dona nom al mas.
Varen tindre 1 fill, en Ramon i 3 filles: La Vicenta, La Rosa i la Joana, curiosament els noms que tenen cadascuna de les fonts de la propietat.
Com ja em explicat va ser hi apart de Masia familiar Escola Municipal de Sords.Muts, Cecs i Deficients desde desembre de 1920 (inaguracio al març de 1921 ) fins al 1925.
I Museu Verdaguer el 1963 ,on va morir el princep de les lletres catalanes el 10 de juny de 1902 Mossen Jacint Verdaguer als 57 anys .L antic propietari va establir la costum de que una vegada a l any,el dia de la festa de la sardana es poguess visitar la cambra on va morir.                                                                                                 
En Ramon Miralles home cult i bona persona va posar a la seva disposicio aquesta casa perque tingues una pau i tranquilitat que ell necesitava. En Verdaguer com bon excursionista que era de jove  feia caminades al voltant de Vil-la Joana i Vallvidrera on , com a poeta s inspirava per fer hi poesies i es relaxava al voltant de les les seves deus d aigua, de les fonts que avui en dia encara hi son, aixo si una mica oblidades.Aquestes fonts, situades al torrent de Cal Ferrer, al voltant de Vil-la Joana son:                                                           
FONT JOANA:
--------------------
Restaurada el 1989, es una font de mina d obra vista amb maons coronada per un frontal de ciment.
En una de les parets hi ha l incripcio de L-A 20-9-2--  .Una curiositat.que voldra dir ? Tancada durant molts anys avui en dia l aigua amb broc de polsador prove de la xarxa municipal.FONT VELLA:
----------------------
Es una Font de Mina situada a sota baixant unes escales, on estava situada la porta per accedir a la mina on estava el broc i la pica.                                                                                                                               
Fins i tot el 1898 va sortir una poesia molt maca dita "Aubada " on deia (fragment):

"Mes,¿ no sents ? Tocan a missa
anemhi a missa primera;
¿que hi fa que hi haja sermo?
Per corre,prou temps , ns resta
Sortint de missa, anirem
¿ahont diras ? A la font Vella :
los amos de la masia
ja sabs que anarhi ¨ns hi deixan
puig hi tenen Sant Ramon,
aquest sant los benehesca.
A la font Vella anirem,
puig alli l aygua es mes fresca,
los arbres son mes ombrius,
la cigala hi sanfoynega,
lo rosiyol hi refila,
y ns fa de taula una pedra,
que no la tenim parada
perque em passat sense veurens
Dessota ls avellaners
tu posaras la cistellajo hi deixare,l bot de vi.
.......................................................................

Xavier Coll el 1963 deia en un llibre "Al final del mencionado paseo en un paraje encantador existe el manantial cuyo rebosadero mana a un lavadero".

FONT NOVA:
------------------
Construida el 1989 es una font de formigo vist de planta circular en forma de grades formant un semi cercle a la part frontal amb un mapa de relleu al mig on hi ha el broc.Uns graffittis embruten la font.
FUENTE ROSITA:
------------------------
Aquesta font de Mina (actualment molt malmesa desde la caiguda de una de les parets de la mina  a finals del mes de febrer de 2013) dona el seu nom a una de les filles del Sr. Miralles.
Actualment esta sense porta i sense broc i fins i tot fa uns temps van posar  en un costat de la font un cuadre de primera comunio on surtia una noia ataviada amb ropa dels anys 50 del segle passat en blanc i negre.


FONT DEL PASSEIG DELS PLATANS (POSIBLEMENT FONT VICENTA ):
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Es una font situada en el propi passeig del tipus d arbre que li dona nom.
Te dos seients a banda i banda fets de maons .Te un polsador on surt l aigua.
Esta una mica malmessa.

   

FONT DE SANT RAMON (DARRERA EL MAS ):
----------------------------------------------------------------
Encara que hi ha un altre Font de Sant Ramon (patro d en Ramon Miralles i el seu fill ), pero avui i posiblement aquesta darrera o l altre (una de les dues) hi es dedicada al seu fill, l unic fill varo del Sr. Miralles.
Momentaneament a desaparegut (aquest 2015) en les obres de rehabilitacio de Vi-la Joana.
Hi era darrera el mas amb una mayolica molt maca del sant amb un broc petit que esta trencat i una pica molt ben feta de marbre amb rajoles blanques en la paret.
Aquesta font-sortidor posiblement prove l aigua d una mina que s ha trobat  a les excavacions fetes pel MUHBA aquest 2015.

 

FONT DE SANT RAMON 2 O DE VIL-LA JOANA (CAN FERRER ):
----------------------------------------------------------------------------------------
Aquesta font, que es un sortidor, es a dir,que l aigua a sigut canalitzada fins a l interior del mas on esta situada te dos aixetes i una pica de pedra cuadrada am unes rajoles (les mateixes de la font de Sant Ramon) on posiblement l aigua era la mateixa i provenia de la mina de sota el mas.
Un misteri que cal resoldre.No hay comentarios:

Publicar un comentario